Undertecknamn - En annan värld är Omöjlig

läs mitt senaste bloginlägg och känn hur skallen exploderar på grund av min självgodhet om inget annat! Ber dock inte om ursäkt för mina stavfel, det här är ändå det endå stället på nätet där min kreativitet kan få löpa amok, enjoy!

fredag, november 17, 2006

Bloggare organisera er!

Bloggutmaning från syrran via jordränta

-Jag antog en utmaning. Här är mina svar som jag lite nonchalant scribblade ner på mitt tagentbord, se det som anteckningar snarare än något skrivet i sten, för många av resonmengen är inte helt utvecklade än.

Inomparlamentariskt vs utomparlamentariskt arbete?
- Jag är själv mot att skapa motsättningar där motsättningar egentligen inte finns. Jag ser samhällsförändringar som processer som måste gå igenom olika instanser. Det dom utomparlamentariska krafterna alltid varit bra på är att lyfta frågor. Kvinnorrättsrörelsen i Sverige, de militanta veganer och Osynliga partiets kampanj i valrörelsen som gjorde arbetsrätt och klasskamp till vardagsord är bra exempel på hur kamper sugits upp av det större etablerade partierna. Ett bra exempel på hur en liten grupp organiserade lyckades lyfta frågor, genom att förändra först i sin egen vardag, senare genom att sprida praktiker och beteenden.
Det inomparlamentariskas begränsning ligger i att de aldrig kan bli systemöverskridande. Då slår mig är tanken att parlamentarismen är kanske det närmsta vi kan komma socialism i ett kapitalistiskt produktionssystem.

Form v.s Innehåll.
- Jag menar att innehållet bestäms av dess form, en viss typ av idéer kläcks under vissa förhållanden. För att som så ofta återkomma till mitt sätt att formellt organisera mig i min idrottsförening (jag vet att det börjar bli tjatigt).
Sedan jag förstod aktivisten som en del av den kapitalistiska arbetsfördelningen har jag börjat alltmer misstro organisering som ett projekt för vänstern och slutat fetischera den ena revolutionära sekten före den andra , den nya grejen blev att gräva där jag står för att se om folk nappar istället för att söka mig dit alla redan tycker som jag.

Icke-våld vs politiskt våld?
- Jag är ingen våldsam person men vi lever i en våldsam värld. Så skulle första raden i min biografi. Det fysiska våldet är ett problem som det så ofta talas om, men våldet som sällan hör om som våld är ett ennu större. Massavskedningar, miljöförstöring och utvisning av flyktingar.
Vilken metod som bäst verkar för syftet att motarbeta detta våld för ett visst syfte, Oavsätt om det är en sittblockad mot svenskt näringsliv eller preventivt självförsvar mot lokala nazister väljer jag att låta situationen, inte moralen avgöra.

Vass politisk sekt vs urvattnad massrörelse?
- Vad är en sekt?
Om du slår upp det i nationalencyklopedin, märker du snart att vilken förening eller organisation som helst skulle kvalificera in sig. Det finns stora sekter och det finns små. Själv tillhör jag båda. Dels som aktivist i en utomparlamentarisk sekt, men dels som ett kugghjul (eller grus i, om man så vill) i det samhälleliga maskineriet/det kapitalistiska systemet.

Separatistisk organisering eller inte?
- När separatism behövs för att stärka en själv för att kunna utföra en viss praktisk politik så fungerar separatism.

Är din blogg en politiskt metod?
- Nja, snarare att hela mitt väsen är en politisk metod.

Jag skickar vidare denna utmaning till tre personer: Vildvuxet, Marcusen, Norrländskt svårmod och Olleistockholm .

5 Comments:

Anonymous Anonym said...

Intressant!
Men det här med organisering... Menar du att det är helt lönlöst med politiska organisationer? Klart man ska bedriva politik där man är, bland människorna i sin vardag, men måste det ena utesluta det andra?

11:17 em  
Blogger Undertecknamn said...

Jag ser organisationer som någonting där en kan hämta resurser från d.v.s pengar, folk, information. Så inte lönlöst.

Men ur ett revolutionärt perspektiv så har ingen organisation hittils lyckats övertyga mig om att det är just dom som är the shit! Om att det är dom som ska komma att samla alla under ett och samma tak.
Men jag tar ofta hjälp av organisationer om dess medlemmar delar samma synsätt som mig.

Det formella organisering jag själv är inne på är inte att övertyga något om att jag har rätt och att det är mitt tak som man bör stå under, utan snarare att varje person ska känna att dom gynnas direkt av att syssla med en viss typ av praktiskt verksamhet.

Aj ställ gärna mer ingående frågor så ska jag försöka precisera mig.
Känns mig lite för flytade o abstrakt just nu=)

2:09 em  
Anonymous Anonym said...

Mm, okej, jag fattar vad du menar. Men politiska organisationer måste väl inte alltid vara formella sådana?

Jag kan känna att det för mig personligen är viktigt med rent politiska organisationer för att hämta kraft och stöd för att sedan orka bedriva politik (motstånd) i vardagen (i idrottsklubben eller var det nu må vara).

Jag tänker framför allt på vår feministiska basgrupp som bara är ett löst nätverk där vi tar saker på en väldigt personlig nivå och för oss själva, inte för att gå ut och förändra världen, i första hand. Men även om den inte är en formell politisk organisation ser jag det ändå som en sorts politisk organisering och i alla fall för mig är den formen helt livsnödvändig för mitt feministiska engagemang.

(Well, jag känner mig också lite flytande och abstrakt för tillfället, såhär sent på kvällen är min tankekapacitet inte på topp...)

3:02 em  
Blogger Undertecknamn said...

Men precis, jag tror vi är på samma våglängd i frågan.

Samma flytande abstrakta nivå!
Vi äter typ samma skit till frukost, med andra ord!

3:18 em  
Anonymous Anonym said...

Haha din blog är inte välbesökt!

/Du vet vem ditt uff.

2:30 fm  

Skicka en kommentar

<< Home